ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η πλαστική χειρουργική είναι ένας ειδικός τομέας χειρουργικής, ο οποίος χωρίζεται σε αισθητική και επανορθωτική χειρουργική. Πρόκειται για μία μορφή χειρουργικής επέμβασης με σκοπό την επίλυση κάποιου προβλήματος που προέρχεται από ατύχημα, μία πάθηση ή συγγενή ανωμαλία. Η αισθητική χειρουργική αφορά στη βελτίωση κάποιων σημείων που αφορούν την εμφάνιση των ασθενών όταν αυτά δεν τους ικανοποιούν αισθητικά. Ο πλαστικός χειρούργος που θα ασχοληθεί με την αισθητική χειρουργική θα πρέπει να έχει λάβει άριστη εκπαίδευση στην επανορθωτική χειρουργική, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει πλήρως σε τυχόν προβλήματα που ίσως προκύψουν κατά την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού αισθητικής χειρουργικής. Ένα βασικό αποτέλεσμα της πλαστικής χειρουργικής, για όποιο λόγο κι αν αυτή πραγματοποιείται, είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης του ασθενούς και η ψυχολογική του ισορροπία.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 

 

ΡΥΤΙΔΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζεται η γήρανση στο δέρμα του προσώπου και του λαιμού σαν αποτέλεσμα της κληρονομικότητας, της χαλάρωσης, της έκθεσης στον ήλιο και του καθημερινού “stress”. Η ρυτιδοπλαστική είναι η επέμβαση που σταματά και επαναφέρει τον χρόνο μερικά χρόνια νωρίτερα. Ελαχιστοποιεί τα σημάδια της γήρανσης με την επανατοποθέτηση των μυών, του δέρματος και του λίπους στο πρόσωπο. Η επέμβαση μπορεί να γίνει μόνη της ή να συνδυάζεται με άλλες τεχνικές όπως: μετωπιαίο Lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, δερμοαπόξεση και η τοποθέτηση ενθεμάτων.

 

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για την ρυτιδοπλαστική είναι άνδρες και γυναίκες που παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος, του λίπους και των μυών του προσώπου και του λαιμού, αλλά το δέρμα τους παρουσιάζει κάποια ελαστικότητα και τα οστά του προσώπου περιγράφονται φυσιολογικά. Οι υποψήφιοι είναι συνήθως στην ηλικία από 40 έως 60 ετών, αλλά επεμβάσεις μπορούν να γίνουν επιτυχώς και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Η επέμβαση κάνει το άτομο να φαίνεται νεότερο, με νέα όψη και του δίνει αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό να συζητιούνται οι προσδοκίες με τον χειρουργό πριν από την επέμβαση.

 

Κατά την επέμβαση χορηγείται συνήθως γενική αναισθησία. Οι τομές στο δέρμα γίνονται εμπρός και πίσω από τα αφτιά και αν κρίνεται απαραίτητο επεκτείνονται μέσα στα μαλλιά. Μερικές φορές σε πολύ χαλαρωμένους λαιμούς ή και με περίσσεια λίπους γίνεται και μι μικρή τομή κάτω από το πιγούνι, ώστε το δέρμα αποκολλάται, οι μύες συμπλησιάζονται και αφαιρείται το περιττό λίπος. Το σύστημα των μυών του προσώπου που έχουν χαλαρώσει επανατοποθετείται σε ένα ανώτερο σημείο, αφαιρείται το περίσσιο δέρμα, ράβονται οι τομές και εφαρμόζεται μια ελαφριά επίδεση.

 

Μετά την επέμβαση χορηγούνται αντιβίωση και μερικές φορές παυσίπονα. Υπάρχει κάποιο οίδημα ή και εκχυμώσεις στο δέρμα που υποχωρούν σταδιακά σε μια εβδομάδα. Τα ράμματα αφαιρούνται μέχρι την 12η μέρα.

 

Όταν συνυπάρχουν μεγάλη χαλάρωση, βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο και το μεσόφριο και μεγάλη πτώση των φρυδιών τότε συνιστάται το μετωπιαίο Lift. Η επέμβαση γίνεται είτε κλασικά με την ανοικτή μέθοδο είτε με το ενδοσκόπιο. Στο κλασικό μετωπιαίο Lift η τομή γίνεται μέσα στα μαλλιά. Όταν υπάρχει πλατύ μέτωπο ή φαλάκρα, η τομή γίνεται στο όριο των τριχών. Απελευθερώνεται το δέρμα και χαλαρώνονται οι μύες του μετώπου και ανασηκώνονται τα φρύδια με διάφορες τεχνικές. Αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και ράβονται οι τομές.

 

Στο ενδοσκοπικό μετωπιαίο Lift ακολουθείται η ίδια διαδικασία με την διαφορά ότι γίνονται 3-5 μικρές τομές μέσα στα μαλλιά, από τις οποίες εισέρχονται η ειδική κάμερα και τα ειδικά εργαλεία. Η επέμβαση γίνεται με την βοήθεια της τηλεοπτικής κάμερας και παρακολουθείται σε “monitor”.

Αρχή σελίδας

ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις στη πλαστική χειρουργική, ταυτόχρονα όμως είναι μια από τις δυσκολότερες τεχνικά.

 

Η ρινοπλαστική μπορεί να μειώσει ή να μεγαλώσει το μέγεθος της μύτης, να αλλάξει το σχήμα της ράχης ή του άκρου της, να στενέψει ή να διευρύνει την είσοδο των ρωθώνων, να αλλάξει τη γωνία μεταξύ μύτης και χείλους ή και να διορθώσει τη στροφή της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Επίσης, μπορεί να διορθώσει δυσμορφίες συγγενείς ή επίκτητες και να λύσει κάποια από τα προβλήματα αναπνοής.

 

Είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες, ο αριθμός όμως των ανδρών που επισκέπτεται τον πλαστικό χειρουργό για ρινοπλαστική αυξάνει συνεχώς και καθιστά τη ρινοπλαστική μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στο ισχυρό φύλο.

 

Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι;

 

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για ρινοπλαστική είναι αυτοί που ζητούν τη βελτίωση και όχι την τελειότητα για τη μύτη τους. 

 Έτσι οι ψυχολογικά και σωματικά υγιείς, με ρεαλιστικές προσδοκίες, θα «πάρουν» καλύτερα αποτελέσματα από αυτήν την επέμβαση και θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Είναι γνωστό ότι στη κλίμακα ομορφιάς (κακή, μέτρια, καλή, πολύ καλή, άριστη) μόνο δύο σκαλοπάτια μπορεί να κερδηθούν από τα χέρια του καλύτερου χειρουργού.

 

Οι περισσότεροι χειρουργοί αποφεύγουν να χειρουργούν νέους, κάτω από την ηλικία των 16 για τις γυναίκες, και των 18 για τους άνδρες.

 

Επικινδυνότητα

 

Στα χέρια ενός ειδικού πλαστικού χειρουργού είναι μια ασφαλής επέμβαση χωρίς εμφανή σημάδια ενώ οι επιπλοκές είναι σπάνιες.

 

Ωστόσο προβλήματα αναισθησίας, μόλυνσης και ρινορραγίας μπορεί να συμβούν, αλλά αντιμετωπίζονται χωρίς προβλήματα.

 

Ένας στους δέκα ασθενείς ενδεχομένως να υποβληθεί σε διόρθωση μικρής ατέλειας με μικροεπέμβαση. Η εμφάνιση τέτοιων ατελειών είναι απρόβλεπτη και συμβαίνει ακόμη και σε ασθενείς των πιο έμπειρων και δεξιοτεχνών χειρουργών. Θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψιν πως στη ρινοπλαστική η διαφορά μεταξύ ενός καλού και ενός κακού αποτελέσματος μπορεί να μετρηθεί σε χιλιοστά.

 

Σχεδιασμός

 

Η καλή επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και χειρουργού είναι θεμελιώδης. Ο ασθενής που αναγνωρίζει και επικεντρώνεται στα προβλήματα της μύτης του και δεν αναζητά γενικά μια «όμορφη μύτη» είναι ο καλύτερος υποψήφιος για την επέμβαση. Ο πλαστικός χειρουργός θα εκτιμήσει το ρινικό ιστορικό και τις ανατομικές δομές του ασθενούς και θα επεξεργαστεί τον τρόπο με τον οποίο το πρόβλημα εξατομικευμένα θα καθορίσει το προεγχειρητικό πλάνο ώστε να συναντήσει τις προσδοκίες του ασθενούς και θα ακολουθήσει φωτογράφιση. Πρέπει να εκτιμηθούν οι αναλογίες μεταξύ τμημάτων της μύτης και η σχέση της με το σύνολο του προσώπου . Γίνονται μετά τη φωτογράφιση λεπτομερείς μετρήσεις των αναλογιών του προσώπου και της μύτης. Αδρά η ρινοπροσωπική γωνία (η κλίση της μύτης σε σχέση με το πρόσωπο) είναι 34-35® ενώ η ρινοχειλική γωνία κυμαίνεται μεταξύ 100® και 108® στις γυναίκες και 90® έως 100® στους άνδρες.

 

Πριν την επέμβαση

 

Ο χειρουργός δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για την προετοιμασία του χειρουργείου. Σ’αυτές περιλαμβάνονται οδηγίες για την πλύση του προσώπου, τη διατροφή, το κάπνισμα, το ποτό, την αποφυγή φαρμάκων και βιταμινών.

 

Η επέμβαση

 

Γίνεται σε κλινική ή νοσοκομείο υπό γενική συνήθως αναισθησία (μικρές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία ή μέθη). Η διάρκεια της επέμβασης είναι μια περίπου ώρα ενώ σε πιο σύνθετες επεμβάσεις μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ώρες. Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη μέθοδος είναι η «κλειστή» όπου όλες οι τομές είναι εσωτερικές. Σε μεγάλες όμως δυσμορφίες του άκρου της μύτης ή σε επανεπεμβάσεις επιλέγεται η «ανοιχτή» μέθοδος που προσθέτει μια μικρή τομή στο μέσο της στυλίδας. Η «ανοιχτή» τεχνική έχει ανοίξει τους ορίζοντες της επανόρθωσης και βοηθά τον χειρουργό στην αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων δεν είναι όμως επέμβαση επιλογής στην τυπική ρινοπλαστική ρουτίνας που αφορά το συντριπτικό αριθμό των ασθενών, καθώς απαιτεί περισσότερο χειρουργικό χρόνο και προκαλεί παρατεταμένο μετεγχειρητικό οίδημα.

 

Δεν θα πρέπει να παραμεληθεί ο παράγοντας εισπνοή. Μετά από επιμελή εξέταση ο χειρουργός πρέπει να εντοπίσει τυχόν λειτουργικά προβλήματα που συνυπάρχουν και να τα αντιμετωπίσει (με την αρωγή συναδέλφου Ωτορινολαριγγολόγου όπου είναι απαραίτητο).

 

Στο τέλος τοποθετείται νάρθηκας ώστε να διατηρηθεί το νέο σχήμα και πώματα στους ρώθωνες για τον έλεγχο των εκκρίσεων.

 

Μετά την επέμβαση

 

Το πρώτο 24ωρο υπάρχει έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο, μαύροι κύκλοι στα βλέφαρα που θα υποχωρήσουν σε 10-12 ημέρες, ήπια κεφαλαλγία, και έντονη δυσφορία από την αδυναμία αερισμού από τη μύτη.

 

Το πρήξιμο θα επιδεινωθεί τις επόμενες 2 ημέρες, θα υποχωρήσει όμως σταδιακά στη συνέχεια και η αναπνοή θα βελτιωθεί σημαντικά μετά την αφαίρεση του πωματισμού κατά την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Σε μια εβδομάδα θα αφαιρεθεί ο νάρθηκας ενώ το πρήξιμο θα μειωθεί δραματικά σε 20-30 ημέρες. Παρά το γεγονός ότι ο ασθενής θα επανέλθει στην εργασία του σε 7-10 ημέρες η τελική εικόνα της μύτης του θα φανεί σε 3 έως 6 μήνες οπότε γίνεται και η μετεγχειρητική φωτογράφιση. Οι προγραμματισμένες μετεγχειρητικές επισκέψεις καθορίζονται μετά την αφαίρεση του νάρθηκα σε μηνιαία βάση μέχρι τη συμπλήρωση του έτους.

 

Η νέα εμφάνιση

 

Η μύτη είναι πιο κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προσώπου. Η αλλαγή είναι ορατή ακόμη και σε μικρές παρεμβάσεις. Θα χρειαστεί έτσι κάποιο χρονικό διάστημα ώστε ο ασθενής να «συνηθίσει» τη νέα εμφάνιση. Την αρχική έκπληξη του ασθενούς θα ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής πριν έρθει η πλήρης αποδοχή και η αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής του.

 

Σημαντικό ρόλο την περίοδο αυτή θα παίξει το περιβάλλον του και η αντίδρασή του στη νέα εικόνα του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια ρινοπλαστική που δεν «δείχνει» είναι αυτή που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι αυτή που αρέσει στους ασθενείς γιατί ακριβώς τους επιτρέπει να γίνονται πιο εύκολα αποδεκτοί από το περιβάλλον τους.

Αρχή σελίδας

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Τα αυτιά που προέχουν προς τα εμπρός (πεταχτά) είναι συχνό φαινόμενο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και συχνά δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στα μικρά παιδιά. Η επέμβαση μπορεί να γίνει από την ηλικία των πέντε ετών, δηλαδή στην προσχολική ηλικία για να αποφύγουμε πιθανά ψυχολογικά προβλήματα στο σχολείο. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών συνιστάται γενική αναισθησία. Με τομή που γίνεται στο δέρμα πίσω από το αυτί επανασχεδιάζεται ο χόνδρος και τοποθετείται πλησιέστερα στο κεφάλι. Μετά την επέμβαση ένας επίδεσμος προστατεύει τα αυτιά για μια εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Αρχή σελίδαςΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τα μάτια και τα βλέφαρα συμμετέχουν στην συνολική εμφάνιση του προσώπου. Περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα, «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα, ρυτίδες γύρω από τα μάτια, πτώση των φρυδιών, δείχνουν ένα κουρασμένο και πρόωρα γηρασμένο πρόσωπο. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Οι τομές γίνονται στην πτυχή των άνω βλεφάρων και λίγο κάτω από τις βλεφαρίδες στα κάτω βλέφαρα ( ή εσωτερικά στον επιπεφυκότα των κάτω βλεφάρων με Laser).

 

Αφαιρείται δέρμα, όπου περισσεύει, και λίπος από τις «σακούλες». Τα σημάδια των τομών δεν είναι εμφανή σε 8-10 μέρες και δύσκολα διακρίνονται μετά από έναν μήνα. Μετά την επέμβαση υπάρχει ένα σχετικό οίδημα στα βλέφαρα (κρύες κομπρέσες θα βοηθήσουν), ενώ δεν απαιτούνται παυσίπονα. Στις τομές τοποθετούνται ειδικές λεπτές ταινίες αυτοκόλλητες και τα ράμματα αφαιρούνται σε 5-6 μέρες. Το αποτέλεσμα για τα κάτω βλέφαρα είναι συνήθως μόνιμο, ενώ για τα άνω βλέφαρα πιθανόν να χρειαστεί μια μικρή διόρθωση μετά 10 χρόνια. Η πτώση των φρυδιών αντιμετωπίζεται με το μετωπιαίο Lift. Οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια αντιμετωπίζονται με δερμοαπόξεση με Laser ή άλλες τεχνικές εμφύτευσης διαφόρων υλικών.

Αρχή σελίδας
ΒΡΑΧΙΟΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Σε μερικές γυναίκες παρατηρείται μια αύξηση του λίπους στην περιοχή του βραχίονα. Εάν με την πάροδο του χρόνου ή μετά από μεγάλη απώλεια βάρους το λίπος ελαττωθεί, το δέρμα της περιοχής χαλαρώνει και κρεμάει καταλήγοντας σε μια αντιαισθητική σακούλα. Εφόσον το πρόβλημα είναι το αυξημένο τοπικά λίπος, η λύση δίνεται με την τεχνική της λιποαναρρόφησης. Στην περίπτωση της μεγάλης χαλάρωσης του δέρματος απαιτείται η χειρουργική αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Οι τομές σε ελαφρύτερες περιπτώσεις περιορίζονται στην μασχάλη και δεν είναι ιδιαίτερα ορατές, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις επεκτείνονται κατά μήκος της έσω επιφάνειας του βραχίονα.


Αρχή σελίδας

MΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ

 

Οι μεγάλοι και πεσμένοι μαστοί μικραίνουν και ανορθώνονται, ενώ οι μικροί και πεσμένοι μαστοί απλώς ανορθώνονται. Στους μεγάλους μαστούς μπορεί να συνυπάρχει μαστοδυνία, πόνος στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση και πιθανή κύφωση, καθώς συχνές δερματίτιδες κάτω από τους μαστούς. Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στην περίπτωση ασυμμετρίας με υπερπλασία του ενός μόνον μαστού. Συνήθως στην μεγαλομαστία υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό μια καλοήθης κυστική μαστοπάθεια και προεγχειρητικά προηγείται μαστογραφία και υπέρηχος για τον αποκλεισμό κακοήθειας του μαζικού αδένα. Πριν την επέμβαση προηγείται σε όρθια θέση λεπτομερής σχεδιασμός της επέμβασης με μαρκαδόρο. Στην επέμβαση χορηγείται γενική αναισθησία και αφαιρείται όσο δέρμα-λίπος και μαζικός αδένας χρειάζεται (σμίκρυνση) ή μόνον δέρμα (ανόρθωση), ώστε να επιτύχουμε συμμετρία των μαστών, του μεγέθους και της θέσης της θηλής στο επιθυμητό σχήμα. Η μετακίνηση της θηλής στη νέα θέση γίνεται χωρίς να αποκοπεί από τον μαστό για να διατηρήσει την αισθητικότητά της και την λειτουργία του θηλασμού. Η συρραφή γίνεται με ειδικά ράμματα εσωτερικά και στο δέρμα. Στη σμικρυντική μαστοπλαστική τοποθετείται παροχέτευση στον κάθε μαστό, που αφαιρείται σε 1-2 μέρες. Οι ουλές διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και μπορεί να περιορίζονται σε μια κυκλική ουλή γύρω από τη θηλή (υπάρχει πάντοτε) ή να επεκτείνονται σε κάθετη ή καμπύλη κατεύθυνση κάτω από τη θηλή ή τέλος να συμπληρώνονται με μια οριζόντια τομή στην υπομάστια πτυχή. Οι ουλές και το οίδημα είναι εμφανείς για ένα χρονικό διάστημα. Η αποκατάσταση των ουλών εξαρτάται από την ιδιοσυστασία του συγκεκριμένου ατόμου και σε δεύτερο βαθμό από τις τεχνικές. Μετά την επέμβαση χορηγούνται αντιβίωση και αναλγητικά και η περιοχή επιδένεται. Ειδικός στηθόδεσμος εφαρμόζεται μετά την 3η μέρα για διάστημα ενός μηνός. Τα ράμματα αφαιρούνται σε δέκα μέρες.

 

 

Αρχή σελίδας

ΑΥΞΗΣΗ ΜΑΣΤΩΝ

 

Μικροί μαστοί ή ασυμμετρία οφείλονται σε συγγενή απλασία ή υποπλασία, απώλεια βάρους με σχετικά μικρούς μαστούς, υποστροφή μετά την εγκυμοσύνη. Η αύξηση του στήθους γίνεται με τη χρήση αποστειρωμένων ενθεμάτων με περιεχόμενο gel σιλικόνης ή φυσιολογικό ορό ή συνδυασμό αυτών. Τα μεγέθη είναι από 100 έως 350 κυβικά εκατοστά. Το σχήμα τους είναι δισκοειδές ή σε σχήμα «δακρίου» και το περίβλημά τους είναι λείο ή τραχύ από στερεά ελαστικής σύστασης σιλικόνη. Τα ενθέματα είναι ανεκτά από το ανθρώπινο σώμα και προκαλούν τοπικά μια αντίδραση με το σχηματισμό λεπτής «κάψας» από συνδετικό ιστό. Χρησιμοποιούνται περισσότερο από 50 χρόνια και η σημερινή τεχνολογία τους έχει τελειοποιήσει. Δεν έχει παρατηρηθεί καμία περίπτωση εμφάνισης καρκίνου ή άλλης νόσου εξ’ αιτίας των ενθεμάτων σιλικόνης. Πριν την επέμβαση γίνεται κλινική εξέταση του μαστού και μαστογραφία. Στην επέμβαση χορηγείται γενική αναισθησία και η τομή στο δέρμα (5 εκ.) γίνεται είτε στην υπομάστια αύλακα, είτε στο κάτω μισό της περιφέρειας της θηλής, είτε στην πτυχή της μασχάλης. Δημιουργείται μια ανάλογη του ενθέματος θήκη είτε κάτω από το μαζικό αδένα, είτε κάτω από το μεγάλο μυ του θώρακα. Στο τέλος ράβονται οι τομές και επιδένεται η περιοχή . Μετά την επέμβαση χορηγούνται αντιβίωση και αναλγητικά και μετά την 3η μέρα εφαρμόζεται ειδικός στηθόδεσμος για ένα μήνα. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και είναι μόνιμο. Ένα μικρό οίδημα υποχωρεί γρήγορα.

 

 

Αρχή σελίδας

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΓΛΟΥΤΩΝ – ΜΗΡΩΝ

 

Αφορά την μεγάλη χαλάρωση του δέρματος και του υποδορίου λίπους στους γλουτούς και την έσω επιφάνεια των μηρών. Οφείλεται συνήθως σε κληρονομικά αίτια, παχυσαρκία και μεγάλη απώλεια βάρους, μετά από τοκετούς και τέλος υπερβολικό «μασάζ» της περιοχής. Ο σκοπός της επέμβασης είναι κυρίως αισθητικός, αλλά μερικές φορές και για την βελτίωση της υγιεινής της περιοχής (δερματίτιδες). Στην επέμβαση χορηγείται ενική ή περιοχική αναισθησία και αφαιρείται κυρίως το περίσσιο δέρμα ή και το λίπος μετά από λεπτομερή σχεδιασμό. Οι τομές τοποθετούνται για τους μηρούς: πολύ ψηλά στην πτυχή τους και το μήκος εξαρτάται από το εύρος της εκτομής. Για τους δε γλουτούς: είτε στην πτυχή τους, οπότε είναι πλέον εμφανείς, είτε στην άνω-έσω περιοχή των γλουτών ώστε να κρύβονται στ μαγιό. Χρησιμοποιούνται εσωτερικά και εξωτερικά ράμματα και απλή επίδεση. Μετά την επέμβαση χορηγούνται αναλγητικά, ενώ θα βοηθούσε ένα τοπικό ελαστικό ένδυμα.

Αρχή σελίδας

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

 

Είναι μια επέμβαση που γίνεται σε άτομα με φυσιολογικό βάρος και σε περιοχές όπου υπάρχει τοπικά συσσώρευση λίπους και παραμόρφωση (λιποδυστροφία), λόγω κληρονομικής καταβολής, το οποίο δεν απομακρύνεται με την δίαιτα και την γυμναστική. Επεμβαίνουμε σε περιοχές όπως γόνατα, μηροί, γλουτοί, μέση, ράχη, βραχίονες, πρόσωπο και λαιμός. Η λιποδυστροφία είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τα παχύσαρκα άτομα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλονται σε ισορροπημένη δίαιτα. Η επέμβαση μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, ενώ σε άτομα που έχουν υπερβολική χαλάρωση του δέρματος συνιστάται η δερμολιπεκτομή. Προηγείται λεπτομερής σχεδιασμός με μαρκαδόρο σε όρθια θέση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία που μπορεί να υποβοηθάτε από μέθη ή και γενική αναισθησία ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος ή τον αριθμό των περιοχών που θέλουμε να επέμβουμε και απαιτείται ολιγόωρη παραμονή στην κλινική. Στην επέμβαση χρησιμοποιείται ειδική αντλία υψηλής αναρρόφησης και λεπτοί μεταλλικοί σωλήνες (κάνουλες), οι οποίοι αφαιρούν εκλεκτικά το περίσσιο λίπος από πολύ μικρές τομές (3 χιλιοστών). Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μέρος του λίπους που αφαιρείται, επανατοποθετείται εκλεκτικά με σύριγγα σε ορισμένα σημεία όπου προϋπήρχε έλλειμμα, όπως βαθουλώματα και η τεχνική αυτή ονομάζεται λιπογλυπτική. Στο τέλος της επέμβασης κλείνουμε τις τομές με ένα ράμμα και η περιοχή επιδένεται με ειδικούς ελαστικούς επιδέσμους ή μπορεί να φορεθεί και ειδικός κορσές για 2-3 εβδομάδες. Μετά την επέμβαση χορηγούνται αναλγητικά και αντιβίωση ανάλογα με το πρόβλημα και συνιστάται τοπική εφαρμογή ειδικής αλοιφής για το ενδεχόμενο εκχυμώσεων. Το δέρμα είναι ελαστικό όργανο και επανέρχεται ανάλογα με την βιολογική του ηλικία. Ένα μικρό οίδημα υφίσταται για τρεις εβδομάδες και παρέρχεται σταδιακά τους επόμενους μήνες. Τοπικό λεμφικό μασάζ θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη απομάκρυνση του οιδήματος. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Αρχή σελίδας

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

 

Αφορά την καλοήθη διόγκωση στην περιοχή των μαστών στους άνδρες. Στην διόγκωση αυτή συμμετέχουν το υποδόριο λίπος, ο μαζικός αδένας και το δέρμα. Στην ψευδή γυναικομαστία έχουμε κυρίως εναπόθεση λίπους ή και περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους. Στην αληθή γυναικομαστία έχουμε κυρίως αύξηση του μαζικού αδένα. Φυσιολογικά υπάρχει διόγκωση των μαστών στα νεογνά (επανέρχεται γρήγορα), σε ορισμένα αγόρια στην εφηβεία και σε μερικά άτομα της τρίτης ηλικίας. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα ή σε δυσλειτουργία κάποιου αδένα (εξέταση από ενδοκρινολόγο). Αν υπάρχει αύξηση του μαζικού αδένα πρέπει να γίνεται μαστογραφία. Κατά την επέμβαση χορηγείται τοπική ή γενική αναισθησία. Γίνεται λιποαναρρόφηση του λιπώδους ιστού και συμπληρωματική εκτομή του μαζικού αδένα με μια μικρή τομή στο κάτω ήμισυ της περιμέτρου στο όριο της αλλαγής του χρώματος της θηλής. Αν υπάρχει περίσσεια δέρματος μετά από μεγάλη απώλεια βάρους (προϋπάρχουσα παχυσαρκία), αφαιρείται κυκλοτερώς ένα τμήμα της επιδερμίδας και η ουλή κρύβεται στο όριο της μετάπτωσης του χρώματος της θηλής. Μετά την επέμβαση επιδένεται η περιοχή και αν κρίνεται απαραίτητο χορηγούνται αναλγητικά την 1η μέρα. Κατά την πρώτη αλλαγή εφαρμόζεται μια ελαστική ζώνη για 3 εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 8-10 μέρες. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Αρχή σελίδας

ΑΠΟΚΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

 

Η συχνή πληροφόρηση του κοινού και η πρόληψη με αυτοεξέταση του μαστού –μαστογραφία, έχουν σαν αποτέλεσμα οι παλαιότερα μεγάλες επεμβάσεις για τον καρκίνου του μαστού να γίνονται σε μικρότερη έκταση και να αφαιρείται τμήμα μόνο του μαστού. Ωστόσο η βάση για οποιαδήποτε θεραπευτικά σχήματα παραμένει η χειρουργική εκτομή (μεγάλη ή μικρή) του μαστού που παρουσιάζει τη νόσο.

 

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις μετά τον ακρωτηριασμό του μαστού είναι γνωστές σε όλους, όπως και ότι η επέμβαση της αποκατάστασης δεν προκαλεί μεταστάσεις ούτε τοπικές υποτροπές.

 

Παλαιότερα είχε αυθαίρετα ορισθεί σαν χρόνος αποκατάστασης τα 2 χρόνια μετά την μαστεκτομή (ταξινόμηση της νόσου βάσει των ιστολογικών εξετάσεων, εφαρμογή ειδικών θεραπειών και μελέτη των αποτελεσμάτων αυτών). Σήμερα είναι αποδεκτό να γίνεται η επέμβαση αποκατάστασης μόλις συμπληρωθούν οι βοηθητικές ειδικές θεραπείες σε διάστημα 6-8 μηνών, ή ακόμη η άμεση αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή, σε μια επέμβαση. Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι η συχνότητα τοπικής υποτροπής ή μεταστάσεων μετά από μαστεκτομή με αποκατάσταση ή όχι είναι η ίδια. Η ποιότητα όμως ζωής των γυναικών με αποκατάσταση μαστού είναι πολύ καλύτερη από αυτών χωρίς αποκατάσταση.

 

Αποκατάσταση με ενθέματα: Είναι η πιο απλή μέθοδος. Όταν έχει παραμείνει αρκετό δέρμα ή και μαστός, δημιουργείται μια θήκη κάτω από το μεγάλο μυ του θώρακα και τοποθετείται ένα ένθεμα σιλικόνης όπως στην αυξητική των μαστών. Εάν δεν έχουμε αρκετό δέρμα, κατά τον ίδιο τρόπο τοποθετείται ένα ειδικό μπαλόνι που σταδιακά, ανά εβδομάδα, γεμίζουμε με φυσιολογικό ορό μέχρι να διαταθεί το δέρμα της περιοχής και να αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος. Στη συνέχεια αφαιρείται το μπαλόνι και στη θέση του τοποθετείται το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης. Αποκατάσταση με κρημνούς: Όταν το δέρμα έχει μείνει λεπτό και τεντωμένο και έχει αφαιρεθεί ο θωρακικός μύς, τότε μετακινούμε ιστούς από γειτονικές περιοχές του σώματος.

                           

            Ανάπλαση θηλής άμφω μετά από μαστεκτομή                                  Ανάπλαση θηλών -μαστών άμφω μετά από μαστεκτομή                         Ανάπλαση θηλών -μαστών άμφω μετά από μαστεκτομή                         Ανάπλαση θηλής μαστού δεξιά μετά από μαστεκτομή

 

Πλατύς ραχιαίος μυς: μετακίνηση τμήματος του μυός με το δέρμα του από την ράχη, πίσω από τη μασχάλη.

 

Ορθός κοιλιακός μυς: μετακίνηση τμήματος του μυός με τμήμα δέρματος-υποδορίου λίπους κάτω από τον ομφαλό. Η τεχνική αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ αδύνατα άτομα ή όταν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στην κοιλιά. Όταν ο άλλος μαστός είναι ιδιαίτερα μεγάλος γίνεται σμίκρυνση ώστε να επιτευχθεί συμμετρία. Η αποκατάσταση της θηλής και της άλω στο νέο μαστό γίνεται με τη χρήση μοσχεύματος δέρματος από τον υγιή μαστό ή την άνω-έσω επιφάνεια του μηρού. Μπορεί να γίνει και ιατρικό τατουάζ για καλύτερο χρωματικό αποτέλεσμα.

 

Συμπληρωματικά η βιολογική πορεία του καρκίνου δεν μεταβάλλεται λόγω