Περιγραφή Θεραπείας

Η χρήση της αλλαντοτοξίνης στην ιατρική χρησιμοποιήθηκε στη λύση συγγενών αγκυλώσεων σε παιδιά που έπασχαν από αρθρογρύπωση. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην ορθοπεδική για τη λύση του σπαστικού ραιβόκρανου. Η δράση του επεκτάθηκε και σε άλλες ειδικότητες όπως Ωτορινολαριγκολογία, Ουρολογία, Γαστρεντορολογία κλπ. Η χρήση του στην Πλαστική Χειρουργική ξεκίνησε στις αρχές τη δεκαετίας του 1990 ενώ στην Ευρώπη επίσημα πρωτοεμφανίστηκε το 1993-1994.

Έκτοτε γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα και σήμερα θεωρείται η πλέον συχνή επέμβαση στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική. Η ένεση σε επιλεγμένα σημεία του προσώπου προκαλεί αναστρέψιμη παροδική πάρεση των μυών που είναι υπεύθυνη για την ρίκνωση του προσώπου και τη δημιουργία ρυτίδων. Έτσι εξαλείφονται ρυτίδες από μέτωπο – γύρω από τη μύτη – στον τράχηλο και αλλού για έξι μήνες. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί για πολλά χρόνια, ακόμα όμως και αν διακοπεί, το κέρδος που θα καρπωθεί ο ασθενής, οφείλεται στην παροδική αναστολή της δράσης των μυών στο δέρμα του προσώπου.

Στην Πλαστική Χειρουργική χρησιμοποιείται και για την υπεριδρωσία (παλάμες, πέλματα, μασχάλες) στην βελτίωση της εικόνας ασθενών με πάρεση ή παράλυση των προσωπικών νεύρων κ.α. Δεν έχει αντενδείξεις παρά μόνο σε εγκυμοσύνη και άτομα με υπερευαισθησία.