Επέμβαση

Αφορά την καλοήθη διόγκωση στην περιοχή των μαστών στους άνδρες. Στην διόγκωση αυτή συμμετέχουν το υποδόριο λίπος, ο μαζικός αδένας και το δέρμα. Στην ψευδή γυναικομαστία έχουμε κυρίως εναπόθεση λίπους ή και περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους. Στην αληθή γυναικομαστία έχουμε κυρίως αύξηση του μαζικού αδένα. Φυσιολογικά υπάρχει διόγκωση των μαστών στα νεογνά (επανέρχεται γρήγορα), σε ορισμένα αγόρια στην εφηβεία και σε μερικά άτομα της τρίτης ηλικίας. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα ή σε δυσλειτουργία κάποιου αδένα (εξέταση από ενδοκρινολόγο). Αν υπάρχει αύξηση του μαζικού αδένα πρέπει να γίνεται μαστογραφία.

Κατά την επέμβαση χορηγείται τοπική ή γενική αναισθησία. Γίνεται λιποαναρρόφηση του λιπώδους ιστού και συμπληρωματική εκτομή του μαζικού αδένα με μια μικρή τομή στο κάτω ήμισυ της περιμέτρου στο όριο της αλλαγής του χρώματος της θηλής. Αν υπάρχει περίσσεια δέρματος μετά από μεγάλη απώλεια βάρους (προϋπάρχουσα παχυσαρκία), αφαιρείται κυκλοτερώς ένα τμήμα της επιδερμίδας και η ουλή κρύβεται στο όριο της μετάπτωσης του χρώματος της θηλής.

Μετά την επέμβαση επιδένεται η περιοχή και αν κρίνεται απαραίτητο χορηγούνται αναλγητικά την 1η μέρα. Κατά την πρώτη αλλαγή εφαρμόζεται μια ελαστική ζώνη για 3 εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 8-10 μέρες. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.