Περιγραφή Επέμβασης

Είναι μια επέμβαση που γίνεται σε άτομα με φυσιολογικό βάρος και σε περιοχές όπου υπάρχει τοπικά συσσώρευση λίπους και παραμόρφωση (λιποδυστροφία), λόγω κληρονομικής καταβολής, το οποίο δεν απομακρύνεται με την δίαιτα και την γυμναστική. Επεμβαίνουμε σε περιοχές όπως γόνατα, μηροί, γλουτοί, μέση, ράχη, βραχίονες, πρόσωπο και λαιμός. Η λιποδυστροφία είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τα παχύσαρκα άτομα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλονται σε ισορροπημένη δίαιτα.

Η επέμβαση μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, ενώ σε άτομα που έχουν υπερβολική χαλάρωση του δέρματος συνιστάται η δερμολιπεκτομή. Προηγείται λεπτομερής σχεδιασμός με μαρκαδόρο σε όρθια θέση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία που μπορεί να υποβοηθάτε από μέθη ή και γενική αναισθησία ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος ή τον αριθμό των περιοχών που θέλουμε να επέμβουμε και απαιτείται ολιγόωρη παραμονή στην κλινική.

Στην επέμβαση χρησιμοποιείται ειδική αντλία υψηλής αναρρόφησης και λεπτοί μεταλλικοί σωλήνες (κάνουλες), οι οποίοι αφαιρούν εκλεκτικά το περίσσιο λίπος από πολύ μικρές τομές (3 χιλιοστών). Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μέρος του λίπους που αφαιρείται, επανατοποθετείται εκλεκτικά με σύριγγα σε ορισμένα σημεία όπου προϋπήρχε έλλειμμα, όπως βαθουλώματα και η τεχνική αυτή ονομάζεται λιπογλυπτική. Στο τέλος της επέμβασης κλείνουμε τις τομές με ένα ράμμα και η περιοχή επιδένεται με ειδικούς ελαστικούς επιδέσμους ή μπορεί να φορεθεί και ειδικός κορσές για 2-3 εβδομάδες.

Μετά την επέμβαση χορηγούνται αναλγητικά και αντιβίωση ανάλογα με το πρόβλημα και συνιστάται τοπική εφαρμογή ειδικής αλοιφής για το ενδεχόμενο εκχυμώσεων. Το δέρμα είναι ελαστικό όργανο και επανέρχεται ανάλογα με την βιολογική του ηλικία. Ένα μικρό οίδημα υφίσταται για τρεις εβδομάδες και παρέρχεται σταδιακά τους επόμενους μήνες. Τοπικό λεμφικό μασάζ θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη απομάκρυνση του οιδήματος. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.